Workshop 3D modelleren en printen

Deze workshop is erop gericht vorm te geven aan het hulpmiddel voor de gebruiker in een gratis ontwerptool, zoals TinkerCad, SketchUp of Blender. Het 3D bestand kan vervolgens worden gefabriceerd met een digitale productiemachine, zoals een 3D printer, CNC-frees  of lasersnijder. De onderstaande tekst is een omschrijving van de workshop en kan gebruikt worden als communicatiemateriaal. De huiswerkopdrachten en het programma tijdens workshops kan op basis van jullie eigen ervaringen en vaardigheden worden vormgegeven. 

Tijdens deze workshop ervaar je de mogelijkheden en beperkingen van 3D modelleren en het fabriceren in een digitale werkplaats. Door middel van concrete opdrachten leer je de ontwerptools van gratis ontwerpprogramma’s, zoals Tinkercad en SketchUp toe te passen om een 3D model te maken. Vervolgens leer je de apparaten in de digitale werkplaats in te stellen om het optimale resultaat te behalen. Tot slot fabriceer je het model met één van de machines in de werkplaats.

Welke begrippen komen er voorbij: 3D printen, 3D modelleren, exporteren, importeren, groeperen, .stl bestanden, Bolean handelingen, polygonen, meshesbadgesen G-code.

Voorkennis: Voor de cursus heb je enige computerervaring en muisvaardigheden nodig. Daarnaast moet je applicaties en documenten kunnen openen, sluiten en terug kunnen vinden. Tot slot weet je hoe een memory stick werkt.

Competenties: Aan het eind van de cursus ben je in staat om achter je eigen computer zelfstandig een complex 3D model te ontwerpen met gratis verkrijgbare software. Bovendien weet je welke opdrachten de machines moeten krijgen om het ontwerp zo goed mogelijk uit te maken.

Met Tinkercad:

·       Maak je kosteloos gebruik van digitale ontwerptools, zonder het programma te downloaden.

·       Doe je op laagdrempelige ervaring op met 3D ontwerpen op de computer.

·       Voer je eenvoudige opdrachten uit die je kennis laten maken met de basisvormen en -gereedschappen.

Met SketchUp:

·       Maak je kosteloos gebruik van digitale ontwerptools.

·       Maak je op laagdrempelige wijze complexe vormen.

·       Importeer en pas je andere ontwerpen eenvoudig aan.

Met een digitale productiemachines:

·       Zet je op snelle wijze een 3D ontwerp om in een tastbaar object, zoals plastic bekers of sieraden.

·       Maak je onderdelen voor huishoudelijke apparaten.

·       Maak je complexe vormen met verschillende soorten materiaal.

LESMETHODE

De lessen vangen aan met een korte inleiding. Het overige deel ga je aan de slag met praktijkgerichte opdrachten. Wanneer de cursus in 2 losse dagdelen plaatsvindt, krijg je voor elke les een huiswerkopdracht.

BENODIGDHEDEN HUISWERKOPDRACHTEN:

Voor de cursus heb je een computer nodig met hardware internetverbinding (via een kabel), een krachtige grafische kaart, GPU en voldoende werkgeheugen (2x 4G RAM is minimaal vereist). Daarnaast moet je computer zijn voorzien van het programma TinkerCad SketchUp. Dit is gratis te downloaden. Een muis met een linker en rechter knop en een scrollwheel is zeer aan te raden.